Parvekkeen sisustaminen kevättalvella

Kesään on vielä hetki aikaa, mutta kevään ensi säteet alkavat jo lämmittää muuten niin kirpeää pakkasilmaa. Parvekkeella ja terassilla oleskelu mielletään usein loppukevääseen, kesään ja syksyyn, mutta myös talvi ja alkukevät ovat oivaa aikaa ulkona oleiluun, kun vain sisutuksessa ottaa huomioon kylmän, ja välillä kostean, sään vaatimukset.

Ulkotilan sisustusta kannattaa lähteä miettimään tilan muodon, koon ja suojan mukaan. Parvekkeen tai terassin lasitus sulkee suurimmat säänvaihtelut ulkopuolelle, ja näin ulkotilasta voidaan saada hyvinkin suojaisa ja hyvä paikka oleskelulle.

 

Kalusteet

Sisustuksen suunnittelu aloitetaan sijoittamalla tilaan suurimmat kalusteet, jotka voidaan valita omien mieltymysten ja tarpeiden, sekä tilan vaatimusten mukaan. Jos tilasta halutaan oleskeluun sopiva keidas, kannattaa panostaa mukaviin tuoleihin ja sohviin. Ruokailutilaa kaipaava asettaa ulos suuren pöydän tuoleineen. Edelleen suosiossa ovat kuormalavoista kootut pöydät ja sohvat, erilaiset puistet ulkokalusteet ja tasot. Avainsana tällä hetkellä on kestävä kehitys ja ekologisuus, vanhojen kalusteiden, sekä materiaalien uusiokäyttäminen on osa tätä.

Kalusteiden materiaaleissa on kiinnitettävä huomiota niiden säänkestävyyteen. Vaikka tila olisi lasitettu, vaihtelevat sääolosuhteet tuovat kosteutta ulkotiloihin ja joka saataa vaurioittaa herkempiä materiaaleja.

Jos tilasta halutaan tarpeeksi lämmin pidempäänkin oleskeluun, voi tilaan hankkia lämmittimen tai biotakan. Biotakassa ei ole varaavaa ominaisuutta, mutta palamisreaktio itsessään lämmittää tilaa, ja on myöskin katseenkestävä.

 

Tekstiilit

Kylmää ja talvista ilmaa pehmentämään ja lämmitämään tarvitaan erilaisia tekstiileitä. Tilaan voi hankkia suuren maton lämmittämään jalkoja, esimerkisi suuri villamatto sopii hyvin tarkoitukseen.

Sohville ja tuoleille on hyvä varata vilttejä ja huopia joihin on mukava kääriytyä, sekä lämpimät istuintyynyt joilla istua pidempiäkin aikoja. Koristetyynyillä sisustusta saa pehmeämmäksi ja kutsuvammaksi. Taljoja voi sijoitella niin lattialle, kuin istuimille.

Tänä vuonna väritrendeiksi sisustuksessa nousee jo käytössä olleiden maavärien ja luonnonmateriaalien rinnalle vastavärit ja kontrastit. Näitä voi myös harkiten käyttää tekstiileissä ja muissa tilan sisustuselementeissä.

Tekstiilien hankinnassa ja valinnassa on huomioitava sään vaikutus ja materiaalien kosteuden sietokyky.

 

Valaistus

Pimeä aika alkaa jo hiljalleen väistyä, mutta valot tuovat ulkotiloissa tunnelmaa. Erilaiset valosarjat ja -köynnökset ovat olleet jo pitkään suosittuja. Niillä tilaan saa luotua valoa ja näköä. Valosarjoja voi esimerkiksi ripustaa katosta koukulla, kerätä suureen lasiastiaan pöydälle tai kierittää kynttilälyhdyn sisään. Valoja valitessa tulee ottaa huomioon, että ne ovat ulkokäyttöön soveltuvat.

Kynttilöillä ja lyhdyillä luodaan parvekkeelle tai terassille valon ja tunnelman lisäksi lämpöä. Kynttilöitä on helppo asetella lähes minne vain tuomaan pehmeää valoa.

 

Sisustuselementit ja kasvit

Vallitseva trendi sisustuksessa tällä hetkellä on yksinkertaisuus ja ajatus ”Vähemmän on enemmän”. Ulkotilaan ei myöskään käytännön syistä kannata tuoda liikaa koriste-esineitä ja sisustuselementtejä. Tätäkin kannattaa lähteä miettimään käyttötarpeiden näkökulmasta.

Pöydille voi laittaa muutamia lasiastioita tai lattialle sinkkiämpäreitä, joihin on aseteltuna säänkestäviä kasveja (esim. kanervat ja havupuut) tai luonnosta kerättyjä materiaaleja (oksat ja kävyt). Kransseilla saa helposti koristettua seinän tai tilassa olevan tason. Muita säänkestäviä sisustuselementtejä ovat mm. puulaatikot, betoniruukut ja pajukorit.

Sisustetulla parvekkeella ja terassilla on mukava odotella kevättä ja nauttia huopaan kääriytyneenä kuumaa kaakaota hiihtolenkin päätteeksi.

Tunnelmakuvia löydät lisää Pinterest taulustamme.

Maailman paras kaakao

100 g tummaa suklaata paloina
1 rkl sokeria
1 pituussuunnassa halkaistu vaniljatanko
3 dl maitoa
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Laita suklaapalat, sokeri, vaniljatanko ja maito paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä hitaasti ja sekoittele, kunnes suklaa sulaa. Kuumenna ja vispaa kaakaota, kunnes se on vaahtoavaa. Ota vaniljatanko pois. Kaada kaakao mukeihin, nostele päälle kevyesti vispattua kermaa ja raasta koristeeksi suklaata.

Hanna Gullichsen

Tunnelmallista kevään odotusta!

Kuvat: COVER, Unsplash, Pixbay