10 vinkkiä terassin suunnitteluun

Haaveiletko aikaistetusta keväästä omalla lämpimällä lasiterassilla? Terassin lasitus pidentää terassikautta ja lisää terassin käyttömahdollisuuksia. Mitä lasituksessa tulee huomioida? Lue terassilasituksen ammattilaisen vinkit!

1. Tukeva perustus

Terassin suunnittelu ja rakennus lähtee vahvojen perustusten suunnittelusta. Perustus on hyvä tulla routarajan alapuolelle jolloin vuodenajoista johtuvaa elämistä ei tapahdu. Vahvojen perustusten tarve korostuu entisestään jos terassi halutaan kattaa tai jopa sulkea seinät lasituksilla. Tällöin rakenteiden eläminen täytyy ehkäistä kokonaan, jotta lasitukset toimivat moitteetta eikä jatkuvaa huolto- ja säätötarvetta tule. Hyvät vaihtoehdot ovat ruuvipaalut tai perinteisemmät pilariharkot.

2. Lupa-asiat

Jos suunnitelmissa on terassilasitukset jo olemassa olevan rakenteen ympärille, tähän riittää yleensä toimenpidelupa. Jos taas terassi tehdään kokonaan perustuksineen, sekä runkoineen talon kylkeen, voi vaateena olla rakennuslupa. Tämä on selvitettävissä oman kunnan rakennusvalvonnasta. Lupavaateet vaihtelevat kunnittain. Lupahakemus on nykyään nopea ja vaivaton tehdä sähköisesti. Myös päätös luvasta annetaan yleensä suhteellisen nopealla aikataululla.

COVER-edustajan Jamar Oy:n toteuttama näyttävä terassi.

3. Lasitettu terassi

Jos terassin seinät halutaan sulkea lasituksilla on tähän erilaisia vaihtoehtoja; COVER-terassilasituksilla saat näköesteetöntä suojaa, mutta tarvittaessa lasit saa siirrettyä kokonaan sivuun aurinkoisella ja lämpimällä säällä. Lasitusjärjestelmä on yläkantoinen, mikä tarkoittaa sitä että koko lasitusten paino roikkuu ylärakenteissa. Tällöin on huomioitava kattorakenteen tai -palkin kestävyys lasien painoon nähden. COVER-pystypuitteellinen liukulasitus on hyvä valinta kun terassiin halutaan tiivistä suojaa. Liukulasit kulkevat lomittain omilla kiskoillaan ja ovat helppo avata ja sulkea. Raamillisilla laseilla terassiin saa näyttävää ilmettä. COVER-pystypuitteeton liukulasitus on helppo avata ja sulkea. Alakantoisessa järjestelmässä lasit kulkevat omilla kiskoillaan, mutta elementeissä ei ole alumiinikehyksiä, joten terassia ympäröivään maisemaan on suora näkymä.

Lasitusjärjestelmän valinnassa on hyvä ottaa huomioon kiinnitysrakenteet, valitaanko ylä- vai alakantoinen järjestelmä, lasien käyttötarve (esim. kulkuovet), ja mitä ominaisuuksia lasituksilta vaaditaan. Unohtamatta kuitenkaan makuasioita.

 

4. Upotettu järjestelmä

Riippuen terassin käyttötarkoituksesta ja sitä käyttävistä henkilöistä, voi olla tarpeen upottaa alaprofiili rakenteisiin, jolloin häiritsevää kynnystä ei synny. Siipiprofiilin avulla pienikin kynnys on helppo ylittää esimerkiksi pyörätuolilla. Järjestelmän upotuksessa on otettava huomioon, että lattian pintaa ei enää myöhemmin koroteta esim. lattialaudoituksella, sillä tällöin lasit eivät mahdu enää aukeamaan. Kaikki lattiatyöt on siis tehtävä ennen lasitusjärjestelmän asennusta.

 

5. Värivalinta

Katos- ja terassilasitusjärjestelmät on maalattavissa kaikkiin perus RAL-värikartan sävyihin jolloin saadaan terassi harmoniaan muun rakennuksen kanssa. Lisäksi profiilit on mahdollista saada erikoissävyissä, mm. puukuvioinnilla

 

 

6. Lasivaihtoehdot

Terassilaseissa käytetään pääsääntöisesti 6mm, 8mm ja 10mm karkaistua lasia, niin katossa kuin terassiseinissä. Värivaihtoehtoina laseihin on kirkas lasi, massavärjätty harmaa ja pronssi, sekä lähes läpinäkymätön valkea opaalilasi. Pääsääntöisesti terassilasijärjestelmissä käytetään kirkkaita laseja, mutta värjätyillä laseilla saa hiukan erilaista ilmettä kokonaisuuteen.

 

7. Avopatio

Terassia suunniteltaessa kannattaa myös miettiä, paljonko jätetään avointa patiotilaa. Avopatio lisää käyttömahdollisuuksia ja luo lisätilaa kesäkuumalla, kun halutaan oleskella täysin ulkosalla. Myös grillaaminen on mukavampaa aukeassa tilassa, kuin lasitetulla terassilla. Avopation pintakäsittelyyn kannattaa panostaa jotta säänvaihtelut ja talvi eivät vahingoita pintaa.

Cover kokemuksia   

8. Käyttötarkoitus

Terassin sijaintiin ja kokoon vaikuttaa vahvasti käyttötarve. Liian pienellä terassilla ei voida järjestää suuria grillijuhlia, kun taas suuren terassin sisustaminen oleskelutilaksi vaatii panostusta. Käyttötarkoituksen mukaisesti suunniteltu terassi on toimiva ja antaa huomattavaa lisäarvoa kiinteistöllesi. Jos toiveenasi on pitää terassia toisena ruokailutilana, on hyvä miettiä että terassi sijaitsee lähellä kodin keittiötä. Lisäksi tilaa on oltava tarpeeksi niin, että myös ruokailuryhmän ympärillä mahtuu liikkumaan, jotta oleminen terassilla ei ole liian ahdasta. Jos terassista tahdotaan saunan jälkeistä vilvoittelutilaa, sijainti kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman lähelle saunaa tai saunarakennusta. Näin piipahtaminen terassilla on vaivatonta ja nopeaa. Oleskelutilana tai grillikatoksena terassille voi olla mukava sijoittaa tulipesä. Tämä pitää ottaa suunnittelussa huomioon, sillä tarvittavia hormeja varten kattolaseihin pitää jättää tilaa.

 

Cover pystypuitteellinen liukulasitus 04

9. Kulkuovet

Jos terassi lasitetaan kauttaaltaan, kulkuovet kannattaa sijoittaa paikkoihin missä kulkeminen on ollut luonnollista jo ennen lasituksia. Ovien sijainnissa on myös otettava huomioon mahdolliset tolpat, ikkunaräystäät, sekä talon ovet jotta lasitukset mahtuvat aukeamaan vaivattomasti haluttuun suuntaan. Lukitusvaihtoehdot oviin mietitään käyttötarpeen ja –tiheyden mukaan. Jos lasiovi on pääoven edessä, on kahvallinen lukko hyvä vaihtoehto, kun taas takapihan terassille, jossa kulku on vähäistä, saattaa riittää yksinkertainen nuppi- tai vaijerilukko.

 

10. Terassin valaistus

Terassin valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota jo rakennusvaiheessa. Hyvä valaistus lisää käyttömukavuutta kevät- ja syysiltaisin, kun maisema pimenee jo varhain. Upotetuilla valoilla ja spoteilla saadaan huomaamatonta tunnelmaa, eivätkä mahdolliset sähköjohdot ole tiellä. Valaistuksen valinnassa tulee ottaa huomioon valojen säänkestävyys ja ulkokäyttömahdollisuudet. Valojen sijainti ja kohdistus tulee myöskin miettiä käyttökohteen mukaan; oleskelutila ei välttämättä vaadi yhtä kirkasta valaistusta kuin ruokailutilana pidettävä tila.