Katseet kohti kevättä -ja terassin kunnostamista!

Kevät alkaa jo olla pitkällä ja säätkin suosivat meitä. Nyt on oikea hetki tarttua luudan varteen, ja laittaa piha sekä terassi kuntoon kesää varten. Grillikausi on mukavampi aloittaa, kun keväisen sään vaihteluita ei tarvitse miettiä lasitetun terassin katveessa.

Pienellä kunnostustyöllä ja huolenpidolla terassi pysyy hyvänä pitkään. Lasitetun terassin kunnostustarve vähenee avoterassiin nähden, mutta talven jäljiltä pientä siivottavaa ja laitettavaa löytyy aina. Tässä listaamme muutaman huomioon otettavan asian, kun terassia aletaan laittaa kesäkuntoon.

 

Terassin pesu

Jos terassi on vain likainen ja pölyinen talven jäljiltä, ei se tarvitse suurempaa vaivannäköä, kuin harjauksen ja kevyen vesipesun. Terassin pesuun löytyy asiaankuuluvia harjaspäitä, lattia materiaalista riippuen. Pesuaineena voi käyttää mäntysuopaa tai laimennettua käsitiskiainetta. Myös painepesuria voi käyttää, kunhan paine säädetään sen verran matalalle, ettei se vahingoita pintaa.

 

Sammaleen ja levän poisto pihakalusteista ja terassilaudoista

Terassille tai ulkokalusteisiin saattaa ajan myötä ilmestyä vihertävää sammalta sekä levää, joka olisi hyvä siivota puupinnoilta pois, sillä kastuessaan sammal muuttuu liukkaaksi ja pidemmän ajan kuluessa se saattaa vahingoittaa pintaa.
Sammaleen poistoon löytyy keinoja ympäristöystävällisistä menetelmistä kuin tehokkaista kemikaaleista. Puupintaan ei suositella vahvoja kemikaaleja, tosin tähänkin tarkoitukseen löytyy omat aineensa joita voi oman harkinnan mukaan käyttää. Perinteisesti puukalusteet ja terassi olisi aluksi hyvä pestä asianmukaisella harjaspäällä, puunsyiden mukaisesti, käyttäen mäntysuopaa tai laimennettua käsitiskiainetta. Voit myös kokeilla etikkaa tai sitruunamehua, jolla sammaleen sekä levän voi saada häviämään.

 

Terassin suojaaminen kyllästeellä

Pesun ja puhdistuksen jälkeen puukalusteet ja -terassi kannattaa suojata. Tätä vaihetta pitää lykätä ainakin päivällä perusteellisesta pesusta, sillä puupintojen on hyvä saada kuivua täysin ennen kuin se voidaan kyllästää. Tähän tarkoitukseen sopivat erilaiset puuöljyt ja -suojat.

 

Lasitusten pesu ja huolto

Terassilasit saattavat kaivata pesua niin keväällä talven jälkeen, kun kesken käyttökauttakin, sillä sade ja ilmansaasteet voivat liata lasin pintaa. Itse lasit voidaan pestä kuten ikkunatkin, joko asiaan kuuluvalla aineella tai laimennetulla käsitiskiaineella, käyttäen pesuun rättiä. Lasit kuivataan lastalla. Markkinoilla on jo jonkin aikaa ollut myös akkukäyttöisiä ikkunanpesijöitä, joilla homma hoituu käden käänteessä, kun sama laite sekä pesee, että kuivaa lasit.

Lisäksi terassilasitusten alumiiniosat on hyvä huoltaa. Lattianrajassa oleva alumiiniprofiili kannattaa putsata säännöllisin ajoin mahdollisista roskista. Tähän voi käyttää apuna imuria tai harjaa. Aluminiiosat voidaan myös pestä käyttämällä laimennettua käsitiskiainetta.
Jos lasituksesi toiminnassa on tapahtunut muutoksia ja lasit kaipaavat ammattilaisen huoltoa, voit olla yhteydessä CoverLasitukseen.

Glorian kotisivuilta löytyy hyvä artikkeli liittyen asiaan.

Iloisia kevään ensi hetkiä!

Lähteitä: www.sinituote.fi, www.gardena.com, www.kaercher.com